Her yerde bulunacak özlü sözler

Posted on Tem 8, 2013 in Yazılar

Zaman zaman çalışanlarımla paylaştığım, özlü sözler arşivinden seçmeler.

17.05.09 Tutum

Olumlu ve olumsuz arasındaki köprü

Tutum, başınıza gelen şeylere verdiğiniz tepkidir. Zavallı ben anlayışından, hayat ne güzel anlayışına dönmek çok zor ama bir o kadar da gereklidir. Yoksa başımıza gelen herşey için daima, koşulları, çevreyi, başkalarını suçlar dururuz. Buna da mazeret denir. Mazeret olumlu insanın hayatında olmayan bir kavramdır. Olumlu olmak için yapılacak şeyler ise;

  1. İçinde bulunduğunuz durumdan dolayı koşulları suçlamayın. Sebep; yağmur, araba, telefon, arkadaş, patron, ürün değil. Sebep, sizsiniz.
  2. Durumunuzdan ötürü başkalarını suçlamayın. Sorumluluk üstlenmek insanı olgunlaştırır ve daha az sorunla karşılaşmasını sağlar. Sorumluluk üstlenmek demek, problem çıktığında “evet, ben yaptım, özür dilerim” demek değildir. Sorumluluk üstlenmek sorun çıkmamasını sağlamak için gerekli koşulları yaratmak ve hala bir sorun çıkıyorsa, etkilerine katlanmaktır.
  3.  Müşterilerinizi, arkadaşlarınızı, iş yaptığınız herkesi daha iyi tanıyın.
  4. Bir yanıt alana kadar ısrarcı olun. Yanıt almak, sorunların çözümüne ulaşıncaya kadar devam etmek demektir.
  5. Nerede olduğunuzu ya da nerede olmanız gerektiğini bilin. Zamanınızı iyi kullanın, mükemmel kayıt tutun, hazırlıklı olun. Herşeyi yazın ki, asla unutulmasın.
  6. Hergün becerileriniz üzerine çalışın. Kitaplar, cdler, seminerler. Asla yeterli olmazlar, ama biryerden başlamak gerekir. Hergün 20 sayfa kitap okursanız, ki bu gerçekten çok kolaydır, yılda 7300 sayfa eder, bu da yakşık 30 kitaba denk gelir. Bu kadar basittir. Okudukça, günlük okuyacağınız sayfa miktarının ne kadar çok artacağı şaşırtıcıdır.
  7. Çözüm arayışı içinde olun. İmkanlar sonsuz. Çözüm arayışı içinde olmak, başarıya giden yoldaki her stratejiden daha da önemlidir.
  8. Konuşmadan önce düşünün. Pişman olmayın. Pişman olacağınız şeyleri yapmadan önce iki kez düşünmek, sonrasında yapsanız bile asla size pişmanlık duygusu tattırmaz. İki kez ertaflıca düşünmek, sonuçları hesaplamanıza yardım edecektir.

Size bir torba çimento, biraz kum ve bir kova su verildi. Bunula bir bariyer ya da bir merdiven yapabilirsiniz. Seçim sizin ve daima sizin olacak. Acaba aklınıza engeller takıldığı için mi, fırsatları kaçırıyorsunuz?   

13.05.2009 Sadece İki Paragraf

RUSSEL GOUGH,   “Karakteriniz Kaderinizdir” adlı kitabında diyor ki:

Doğru ve iyi olanı bilmek ile doğru ve iyi olanı yapmak arasındaki en önemli bağlantı; doğru ve iyi olanı yapacak bir karaktere sahip olmaktır.

Eğer karakter gelişmemişse tahsil ise yaramıyor. Unutmayalım; banka hortumlayanlar, devleti soyanlar, rüşvet alanlar, vatanı çıkar uğruna satanlar, maç satanlar, şike yapanlar, teşvik verenler; birilerini hakir görüp aşağılamakla yükseleceklerini zannedenler hep tahsilli bireylerdir…”

O yüzden Roosevelt demiş ki:

“Bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihnen eğitmek topluma bir bela kazandırmaktır

11.05.2009 Liderlik

olumlu düşünen lider;

günümüzde artık bir şirketi yönetmek için yapılan işin ne olduğunu bilmek yetmiyor. liderlik vasıflarına haiz olmak ve bir şirket yönetiminden asgari olarak anlamak gerekiyor.

işte size lider yöneticinin özellikleri

tutum olarak örnek olur;

1. olumlu düşünür

2. asla bahane bulmaz

3. kararlıdır

4. gelecekle ilgili endişe taşımaz

5. özgüveni tamdır-bunun için öğrenmeye devam eder

6. nettir, açıktır, dürüsttür

7. heyecanlıdır

8. sıradan olanların aksine, yorulmaz, hastalanmaz, yenilmez, vazgeçmez ve yüzünde başarısızlık, korku, yılgınlık, umutsuzluk asla okunmaz.

davranış olarak örnek olur;

1. herkesten önce gelir

2. günde en az 2 saatini kendini tanımaya ve geliştirmeye ayırır

3. sosyal sorumluluklardan kendine pay çıkarır

4. çalışkandır, çok uzun saatler boyunca çalışır görünmez, efektif çalışır

5. pratiktir, çözümler getirir, ilişkili konuları birbirine ustalıkla bağlar, asla enerjisini boşa harcamaz

6. iş arasına özel hayatını, özel hayatına da işi sokmaz.

7. planlıdır ve daima hedefe doğru olanı yapar. onun için doğru olan hedefe ulaşmaktır.

Artık sırf teknisyen olduğu için iş kuran insanların devri günümüz çetin koşullarından dolayı kapanmakta. Salt yönetici olmak ise yeterli değil.

Bulunduğunuz departmanı, topluluğu, şirketi ve makro anlamda bir holdingi yaratmak, yaşatmak ve yönetmek için teknisyen yöneticiden daha fazlası olmak gerekiyor. Bir LİDER. Aksi takdirde, şirketiniz sürünerek hayatına devam eder, büyümek hayallerinizi, kısmetsiz olduğunuz mazereti yıkar, başınıza gelen her kötü şeyde de önce talihinizi, sonra da koşulları suçlarsınız. Bir de bakarsınız hayat geçmiş.

 

Unutmayın, Lider; doğru zamanda doğru olanı, kararlılıkla yaparak, kendisi, çalışanları, ülkesi ve yaşadığı dünya için bir katma değer yaratmak arzusuyla dolup taşandır. Azmi, çalışkanlığı, insan üstü çabası ile daima peşinden gelenlere olumlu olma ve heyecanlı olma ruhunu aşılar.

08.05.2009 Alıntılar

Hayallerinizi, hedeflersiniz ama nasıl yapabilirsiniz?

“Hem bir insan olarak kendi sistemimiz, hem de evren sistemi, sayısız bilinmez öğelerden oluşuyor. Her an bizi etkileyen ve etkilerimize açık, bu sayısını bilemediğimiz kadar çok öğenin, ne kadar farkında olursak, anlamamız ve kendimizi ifade edebilme kabiliyetimiz o kadar yüksek olur. Özellikle birinci dereceden ve yönlendirebildiğimiz alan olarak kendimizin ne kadar çok farkında olur, diğerlerinin de bizim daha fazla farkımızda olması için ne kadar kendimizi doğru ortaya koyarsak, daha kaliteli bir hayatımız olabilir!

Sir Hillary’nin dediği gibi ’En büyük keşif, kendini keşfetmektir!’

Evrenin sistemi karşıtlıkların dengesi üzerine kurulmuştur. Siyah-beyaz, sıcak-soğuk, iyi-kötü, mutlu-mutsuz kısacası ying-yang. Hayatımızı ve hayata bakışımızı dengelemek istiyorsak bizimde uçlarımızı bilmemiz, kendi siyah-beyazlarımızı görmemiz lazımdır. Evrensel bir dengeden bahsederken pembeler, griler,ılıklar, yarı mutluluklar, yani öyle-böyleler yoktur. Ying ve Yang dengesini kurmak ise yaşam kalitemizi artırmanın yegane yoludur. Bunun için insanın kendisini keşfetmesi şarttır.

06.05.2009 Günün Sözü-Doğum Günüm

Bir insanın hayatı boyunca öğrenebileceği en önemli şey, kendini yönetme ve disipline etme becerisidir. Geri kalan her bilgi sonra gelir.

04.05.2009 Haftanın Özlü Sözü

Kendi omuzuna tırman. Başka nasıl yükselebilirsin ki! Nietzche

04.05.2009 Sistemler

Evet arkadaşlar, yazıp durduğum, bahsedip durduğum sistemlerle ilgili bir özet açıklama aşağıdadır.

Başarılı iş yönetiminin sırrı sitemleşmedir. Bunu yapmak için sistematik düşünme yeteneğinde olmalısınız. Sistematik düşünme metodlu ve kapsamlı olup, değişik bilgileri bir bütün halinde toplar. Bu bir düşünme sistemidir. Böyle düşününen insanlar güven ve inanç telkin eder. Düşünmeyen insanlar ise, dağınık ve kafası karışık, daima ne yapacağını bulmaya çalışan insanlar olarak nitelendirilirler.

Sistemli düşünme tüm iş hakkında bir bütün olarak düşünmektir. Bunun anlamı, işinizin bir sistem olduğunun ve tümü entegre birbirine bağımlı olan sistemler içinde sistemlerden oluştuğunun daima farkında olmanızdır. Böylece bu sistemlerin daima işinizi kolaylaştırmak ve stratejik hedefinize sizi ulaştırmak için varolduklarını bilirsiniz.

Amaç işinizi bir bütün olarak görüp, karmaşadan ve başkalarına bağımlı olmaktan kurtarıp, işleyen, kendi başına yürüyen, tutarlı bir yapıya kavuşturmaktır. Bir kere sistemler kurulursa, bir daha asla onlarsız olmaz.

27.04.2009 Başarılı Olmak İçin

Sevgili arkadaşlar, aşağıdaki yazıyı Jeffrey Gitomer’in Evet tarzı kitabından aldım.

Parayı kendine inanan kazanır.

Parayı ötekilerden daha iyi olan kazanır.

Parayı ötekilerin bulamadığı yanıtlar bulan kazanır.

Parayı yaptığı işi seven ve hayata yönelik EVET tarzına sahip olanlar kazanır.

Kendine inanmak, aklına ne koyarsan koy yapabileceğine inanmaktır. Geleceğini neden kazanmak istediğini bilmek ve eyleme geçme inancını taşıyarak hayalini yaşamak demektir.

Ötekilerden daha iyi olmak, yaptığınız işte ustalık kazanmak için ne gerekiyorsa yapma tutumuna sahip olmaktır. Sabah bir saat erken kalkmaktır. Herşeyi en iyi şekilde yapmaya çalışmaktır. Ve ikincilikle yetinmeyi istememektir. İkinci olan terfi de olamaz. Kişinin sadece yaptığı işte en iyi olması onu başarıya götürmek için yetmez, kendini de yetiştirmelidir.

Yeni yanıtlar bulmak, kendinizi şu an bilmediğiniz ama en iyi olmak için ihtiyaç duyduğunuz başarı enformasyonlarına açık bırakan bir tutuma sahip olmaktır. Seminerler, kitaplar, cdler. Tüm yaşamı kapsayan bir öğrenme planı. Yanıtları bulmanın tek bir yolu var onları öğrenmek. Eğer servet sahibi olmak istiyorsanız, önce bilgi serveti oluşturmalısınız. Anahtar, “hergün yeni birşey öğrenmektir.”

Evet tarzını anlatmam zor, kitabı okumanız gerekir. İsteyen kitabı benden alabilir. Bitirdiğim zaman.

Hızlı okuma yapmadan da ayda en az 4 kitap bitirilebiliyor. Ben yapıyorum. Sadece daha az uyuyarak.

26.04.2009 Son Okuduğu Kitaptan

İyi haftalar dileklerimle

Bana ne kadar ilerleme kaydettiğimi soruyorsun? Kendi kendimle dost olmaya başladım.

Bu gerçektende büyük bir meziyet, emin ol böyle bir adam bütün insanlıkla dost olabilir. Filozof Hecato

“YARATICILIĞIMIZI KÖRÜKLEYEN EN ÖNEMLİ ŞEY, BU BÖYLE OLMAK ZORUNDA MI? SORUSUDUR. “Filozof Seneca

Gerçekten de bizler için de en önemli soru budur, olayları ve bize söylenenleri olduğu gibi kabul etme alışkanlığımız, bizi başarılı olmak yolundan kolaylıkla alıkoyabilir.

Daha isyankar ve kavgacı olmanız ancak öncelikle kendinizle dost olmaya başlamanız dileklerimle. Tabi sadece mantıklı olarak.

26.04.2009

Akılsızlar var ya… Onlar hırsızların en zararlılarıdır. Zamanınızı, neşenizi ve mutluluğunuzu çalarlar. GOETHE

Fikirler paraşüt gibidir. Sadece açıkken işe yararlar. Lord Thomas DEWAR

Sadece aptallar ve ölüler sabit fikirlidirler. Aptallar değişmeyecek, ölüler ise değiştirilemez. John Henrry PATTERSON

Yeryüzünde hiçbir şey mükemmel değildir, insan dışında. İnsanda hiçbir şey mükemmel değildir, akıl dışında. Sir William HAMILTON

Geleceğin imparatorlukları, aklın imparatorluğudur. Winston CHURCHILL

Büyük beyinlerin amaçları vardır, diğerlerinin dilekleri… Washington IRVING

Ağır işleyen bir zihin için en iyi tedavi rutinleri bozmaktır. William H. DANFORTH        

 16.04.2009

Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer

 15.04.2009

“Meşgul olmak yeterli değildir, karıncalar da meşguldur. Soru şudur: Niçin meşgulüz? Henry David Thoreau

“Hayal Bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.”Albert Einstein

 02.04.2009

“Ancak başkaları için yaşanan bir hayat, yaşamaya değer bir hayattır.” Albert Einstein

 “Milletimizin saf karakteri yetenekle doludur. Ancak bu doğuştan gelen yeteneği geliştirebilecek metodlarla donanmış vatandaşlar lazımdır.”  K. Atatürk

01.04.2009

“Milliyetin en belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim diyen insan her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz. “K. Atatürk

 23.03.2009

Karamsar, ters esen rüzgarlardan yakınır. İyimser, rüzgarın dönmesini bekler. Gerçekçi ise,yelkenlerini esen rüzgara göre ayarlar. WILLIAM ARTHUR WARD

 Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz. CLADUE BERNARD

Büyük insanlar, şu dünyada büyük acılar çekmek zorundadırlar. DOSTOYEVSKI

Çalışanlar, kötülük düşünmeye vakit bulamazlar. Çalışmayanlar ise, kendilerini kötülükten kurtaramazlar. HZ. ALİ

Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek. PITIGRILLI

Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur. HYMAN RICKOVER

23.03.2009 İNSAN İNANDIĞINA DENKTİR

`Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız, aklınız bunun neden imkansız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar.Ama bir şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda ama, aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar.` (Dr. David J. Schwartz)

Bilim adamları pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiklerini görürler. Birkaçını toplayıp 30 cm. yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyarlar. Metal zemin ısıtılır. Sıcaktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışırlar ama başlarını tavandaki cama çarparak düşerler. Zemin de sıcak olduğu için tekrar zıplarlar, tekrar başlarını cama vururlar. Pireler camın ne olduğunu bilmediklerinden, kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çekerler. Defalarca kafalarını cama vuran pireler sonunda o zeminde 30 santimden fazla zıpla(ya)mamayı öğrenirler. Artık hepsinin 30 cm. zıpladığı görülünce deneyin ikinci aşamasına geçilir ve tavandaki cam kaldırılır. Zemin tekrar ısıtılır. Tüm pireler eşit

yükseklikte, 30 cm. zıplarlar! Üzerlerinde cam engeli yoktur, daha yükseğe zıplama imkanları vardır ama buna hiç cesaret edemezler. Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı `hayat dersi`ne sadık halde yaşarlar. Pirelerin isterlerse kaçma imkanları vardır ama kaçamazlar. Çünkü engel artık zihinlerindedir. Onları sınırlayan dış engel (cam) kalkmıştır ama kafalarındaki iç engel (burada30cm`den

fazla zıplanamaz inancı) varlığını sürdürmektedir.
Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını nasıl öğrendiklerini göstermektedir. Bu pirelerin yaşadıklarına `cam tavan sendromu`(Öğrenilmiş Çaresizlik) denir. Bir insanın gelebileceğine inandığı en üst nokta, onun kendi cam tavanıdır. Cam tavanınız, hayallerinizin tavan yüksekliğini gösterir.

İnsan inandığına denktir ve yapabileceğini düşündüğü kadardır.

16.03.2009 Sunum Sonrası

ATATÜRK’TEN YÖNETİCİLERE ÖĞÜTLER

Kaynak:Rauf Denktaş www.turklider.org

Başarılarınızı büyütmeyin, başarısızlıklarınızdan ders alın.

Şeffaf olun, insanlar ancak o zaman size güvenir.

Çalışanları geliştirin ve destekleyin, zekice risk almalarını teşvik edin.

Çalışanlara düşüncelerini ve tavsiyelerini sorun.

Her şeyi kendinize mal etmeyin. Çalışanların katkılarını unutmayın.

Kendinizi de eleştirecek kadar olgun olun.

Kendinizi kandırabilirsiniz, başkalarını ancak bir süre yanıltabilirsiniz.

Çalıştığınız alandaki kişilerin bilgilerinden faydalanın.

Bazı zeki ve becerikli yöneticiler, fiziksel dayanma güçleri olmadıklarından başarısızlığa uğrarlar.

Stres altında da, normal şartlardaki performanslarını gösteremeyen yöneticiler, başarısızlığa mahkumdur.

Yanlış adım attığınızı fark ettiğinizde, geri çekilmekten kaçınmayın.

Hatanızda ısrar etmeyin. Çünkü iş yapan hatasız bir yönetici olamaz.

Bilgi toplamak için teknolojiden yararlanın, masraftan kaçınmayın.

Davranışlarınızda esnek olun, peşin hükümlerle hareket etmeyin.

Espri anlayışınızla karşınızdakilere mesajlarınızı kırıcı olmadan verin.

Hedeflerinize adım adım yaklaşın. Hedefi gözden kaçırdığınız anda, engelleri görmeye başlarsınız.

Çalışanları size davranışlarına göre değil, yaptıkları işlerdeki başarılarına göre değerlendirin.

Yöneticinin malzemesi insandır. Herkesi en iyi işe yarayabileceği yerde kullanın.

Bilgilendirdiğiniz kişilerin bilgileri doğru aldıklarından emin olun.