Schopenhauer Tedavisi, Bugünü Yaşama Arzusu-Irvin Yalom – (Kitap)

Posted on Tem 11, 2013 in Tavsiye

Usta terapist Irvin Yalom’dan dünyanın ilk gerçek grup terapisi romanı, iki insanın anlam arayışının büyüleyici hikayesi.

Ölüm nasıl karşılanır? Kişinin bilgeliği duygularına hakim olabilir mi? Sevgili kardeşim Efe Dündar’ın tavsiyesiyle tanıştığım Irvin Yalom, sıkmadan ölümle yüzleşmek zorundaki bir terapistin grubuna nasıl da son anına kadar yardım etmeye çalıştığını anlatıyor ama aslında kendine ve okuyucuya da yardım ediyor. Arthur Schopenhauer’dan Hint felsefesine, Leibnitz’den Antik Çağ filozoflarına harika geçişlerle kitap bir çırpıda okunuyor. Uzun zamandır okuduğum en iyi kitaplardan.

Alıntılar;

Latin Dramacı Terentius “Mantıkla beslenmeyen şey, mantıkla yönetilemez.”

Schopenhauer “Büyük acılar, daha önemsizlerin hissedilmesini engeller ve tersine, büyük acıların yokluğunda en küçük dertler ve sıkıntılar bile bize büyük acı verir.”

Schopenhauer “Yetenekli insanların başkalarının vuramadığı hedefleri vurmaları, dahi insanların ise başkalarının göremediği hedefleri vurmaları ve ayrıca, yetenekli insanların çağın gerekleriyle var olduklarına ve bu gereksinimlerini tatmin edebildiklerini, ama çalışmalarının kısa süre içinde solduğunu ve sonraki kuşaklarda yok olup, gittiğini görmek gerekir.”

Aristoteles “Eğitim ve mantık, insan acısıyla mücadele etmede gerek duyulan gerçek araçtır.”

Epiktetos “Sahip olduğumuz şeyler birgün bize sahip olurlar”

ve niceleri….