Toltek Bilgeliği – Dört Anlaşma – (Kitap)

Posted on Tem 11, 2013 in Yazılar

Don Miguel Ruiz’e göre insanın kendisiyle yaptığı ve hayatını cennete ya da cehenneme çeviren 4 anlaşma var. Güney Amerika Kızılderililerinin hayat felsefesini anlatan bu kitap okuyan ve uygulayanın hayatında pozitif değişiklikler yapacaktır.

 

1. Anlaşma: Söz Büyüdür. Kullandığınız her kelime, kızgın ya da neşeli anınızda verdiğiniz her söz sizi bir kement gibi bağlar.

2. Anlaşma: Hiçbir şeyi kişisel alma. Bize yapıldığını sandığımız herşeyin arka planında yapanların kendi çıkarları ve kendi öz benliklerine yapılan vardır. Beni çok üzdün cümlesi, aslında buna çok üzüldüm cümlesi ile değişmelidir. Kişisel gelişim jargonunda da bu duruma proaktivite denebilir.

3. Anlaşma: Asla varsayımda bulunma. İnsanın içini kemiren ve hayatını cehenneme çeviren bir diğer şey de gerçekliğinden emin olmadığımız durumlarda varsayımda bulunmaktır. Özellikle sevmek ile ilgili olan bu anlaşma, Mevlana öğretisinde de karşımıza çıkar.

4. Anlaşma: Yapabildiğinin en iyisini yap. Her koşul altında en iyisini en iyi niyetimizle yapmak bizi suçluluk duygusunun eziciliğinden kurtarır ve mutlu bireyler yapar.

5. Anlaşma-bonus olmuş. Onu da kitabı okuyarak öğrenin.

Aslında bu felsefi yaklaşım, sufizmde de var, budizmde de var. Bilginin nerede olduğu önemli değil tabi; önemli olan onu bulup, almak ve uygulamak.

Şengül Bozkurt’a hediye ettiği bu kitap için sonsuz teşekkürler.